Коментари посјетилаца

Овдје можете поставити свој коментар.

Advertisements

43 thoughts on “Коментари посјетилаца

 1. КОМЕНТАР ПОВОДОМ СИНИШИНЕ СТРАНИЦЕ „М4Т3М4Т1К4“
  „Математика нема нацију и нема идеологију!“ Незамисливо је каква је снага човјека математичара и математике – истовремено и краљице и слушкиње других наука. А не стиди се ниједне своје улоге! Ова страница је потребна и корисна, она је добитак и за оне који знају више, али још важнија је онима који се муче с математиком, а таквих је највише. Ах, њено величанство: та тајанствена математика, тај цифарски лавиринт формула, математичких симбола и знакова, разних цака и заврзлама! Одувијек сам се дивио тој математици, иако, нажалост, она мени, и то с правом, никад!

 2. (Премјештен коментар; Riica 30.01.2012. у 17:52 рече:)
  Hey Bubi,

  Ajde nek medju sledecim tekstovima bude nesto o kvadratnoj jednacini. Nabasah neki dan na jednu ‘jednostavnu’ (barem tako izgleda x(x-1)=600), ali nisam znao ni sa koje strane da je gledam, a kamoli da je rijesim, kao da nikad nista nisam ni ucio o tome. Sve cega se sjecam je da nije tesko i da sam volio te zadatke 🙂

  Pozdrav

  • (Премјештен коментар; Синиша Бубоња 30.01.2012. у 18:54 рече:)
   Поздрав Риста!

   Планирам писати и о квадратној једначини. За сада, да видимо како да ријешимо постављену квадратну једначину (а самим тим и било коју другу).
   x\cdot (x-1)=600
   x^2-x=600
   x^2-x-600=0
   Општи облик квадратне једначине гласи:
   ax^2+bx+c=0 гдје је a,b,c\in R и a\not =0.
   Формула за рјешавање гласи:
   x_{1,2}=\frac{-b\pm\sqrt{b^2-4ac}}{2a}.
   У нашем примјеру имамо да је:
   а=1, b=-1, c=-600.
   Уврштавањем коефицијената у формулу, израчунавамо рјешења
   x_{1,2}=\frac{-(-1)\pm\sqrt{(-1)^2-4\cdot 1\cdot(-600)}}{2\cdot 1}=\frac{1\pm\sqrt{2401}}{2}=\frac{1\pm 49}{2}. Добијамо x_1=\frac{1+49}{2}=25 и x_2=\frac{1-49}{2}=-24.
   Директним уврштавањем можемо провјерити да су добијени бројеви заиста рјешења постављене квадратне једначине.

   • Kao sto sam rekao, potpuno sam zaboravio kako se rjesavaju kvadratne jednacine. U jednom momentu sam se sjetio da bi trebalo/moglo da se pojave dva rjesenja, ali nikako nisam znao kako da razvijem formulu. Jedino sto sam uspio da „smislim“ je da moram nekako da dodjem do mnozenja binoma (x + x_1) * (x + x_2) = 0. Naravno, juce, kada sam ugrabio vremena pronasao sam formulu za izracunavanje i postupak po kome se doslo do te formule i jedino sto mogu da priznam je da se nikada ne bih sjetio toga. Zakljucak – matematika kao i sve ostalo mora da se trenira.

 3. Све похвале, уважени колега, за садржај овог блога!
  Такође, хвала пуно за похвале на мом блогу.

  Ретка су оваква места на интернету на којима они ученици које занима математика могу ићи и корак даље у својим интересовањима и добити лепе чланке за читање.

  Велики поздрав.

  • Хвала Вама колега пуно за похвале! Богу хвала!

   Сајт Вам је изванредан, жао ми је што тако нешто нема и за средњу школу. Уживанција ми је да га посјећујем, желим Вам пуно успјеха и да устрајете! Препоручујем свима који воле математику да га посјете.

   Пуно поздрава!

 4. Поздрав математичари!

  Суочен сам с једним проблемом који је везан за геометрију. Како најкраћом дужи подијелити једнакокраки троугао на двије једнаке површине? И да ли рјешење овог проблема има везе са златним пресјеком?

  Нисам математичар, па би ми мало исцрпније објашњење добро дошло 🙂

 5. Поштовани колега,
  Објавио бих на „Математичком форуму“ два Ваша изванредна чланка, наравно уз навођење аутора на првом месту:
  1) Синиша Бубоња: „Ератостен и бунар“
  2) Синиша Бубоња: „Бифонова игла, резанац и број пи“

  Да ли се слажете?

  Срдачан поздрав,
  Вељко

  • Поштовани колега Вељко,

   слажем се и почаствован сам. Надам се да ће се и Вашим читаоцима свидјети.

   Слажете ли се Ви да објавим два Ваша изврсна чланка, под истим условима, мислим да ће и посјетиоцима сајта бити занимљиви:
   1. Сангаку – јапански геометријски проблеми,
   2. Дефиниције из прве књиге Еуклидових “Елемената”?

   Срдачан поздрав!
   Синиша

 6. Dobar dan,

  Prošlo je mnogo vremena otkad sam Vam zadnji put pisao. Zamolio sam Vas da mi pomognete oko materijala za pisanje rada. Zahvaljujući Vama i vašim korisnim savetima osvojio sam 2. mesto na regionalnoj smorti istr. radovi (48/50 bodova).
  Zato želim da Vam se puno zahvalim na velikoj pomoći, to je dokaz da dobri ljudi (i profesori 🙂 kao što ste Vi još postoje.
  Još jednom hvala Vam mnogo. 😀

  Srdačan pozrdav,
  Nikola Krstić

  • Добар дан Никола,

   Веома ми је драго што си успио 🙂 Богу хвала! Желим ти пуно среће и успјеха у даљњем раду, чиме год се бавио! Од срца ти честитам на постигнутом броју бодова и освојеном другом мјесту 😀 Ако будеш у прилици, окачи нам овдје рад, биће ми задовољство да га прочитам (а вјерујем и осталим посјетиоцима сајта)!

   Срдачан поздрав!!!

   Синиша

   П.С. Занимљива је тема! Ако се ти слажеш, можемо овдје да објавимо твој рад?

 7. Синиша, имам један предлог за тебе.
  Пошто радиш у средњој школи, било би добро да повремено избациш примјерке контролних и писмених задатака за сва 4 разреда којима предајеш. То укључује и припремне задатке.
  Било би добро да поставиш припремне задатке за матуру на крају 4-тог разреда средње школе који су уједно и припрема за пријемни испит на факултетима гдје се полаже математика. Слободно погледај страницу Мирјане Радовић, твоје колегинице из Спортске Гимназије у Београду или Средње школе „Свети Ахилије“ из Алексаандровца.То су једине двије припреме које су вриједне пажње. Погледај па ћеш схватити на шта мислим.

   • Ја сам по струци струковни економиста за финансије али сам доста искуства радио са дјецом овдје код мене у селу.
    Знам да ће ти требати доста времена да испишеш и поставиш све задатке јер је посао обиман. Надам се да си погледао странице које сам ти препоручио.
    Мало сам пратио наставу математике и збирке задатака у Русији. За њих смо мачији кашаљ а наше збирке су нам за потпалу, искрено речено.
    Велики поздрав од Милана, струковног економисте 🙂

 8. Велики поздрав брату Синиши 🙂
  Да ли сматраш да је руска математичка литература најбоља на свијету? На основу увида у њихове електронске збирке задатака за средњу школу и са пријемних и матурских испита, могу слободно рећи да смо ми овдје милион свјетлосних година иза њих. А њихови матурски и пријемни испити су за падање у несвијест. Урадио сам једну збирку задатака за пријемне испите на основу њихове литературе а сада сам у фази прикупљања задатака за збирку за матуру у средњим школама. Брате драги, оно што они раде у редовној настави у средњим стручним школама, овдје се ради можда само у математичким гимназијама. За мене су најбољи математичари свијета.

  • Милане, одговорио сам на Ваш мејл. Што се тиче литературе, нисам компетентан да одговорим на питање, јер нисам никад вршио поређења. Интернет је данас као Александријска библиотека, када ми нешто од литературе треба, једноставно је пронађем и користим, не анализирајући њено поријекло. Углавном користим уџбенике и збирке прописане од стране министарства и понекад литературу из Србије као додатни извор и могу да кажем да је математичка литература у Србији високог квалитета.

   Срдачан поздрав!

   Синиша

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s