Упутство за коришћење LaTeX-а

TeX је програмски пакет за обраду текста на рачунару који је креирао Donald E. Knuth, професор Универзитета у Стенфорду, крајем седамдесетих година. Програм увелико превазилази обичне програме за обраду текста,  посебно је намјењен припреми публикација које садрже математичке формуле. Ријеч TeX (изговара се „тех“ или „тек“) за назив овог програма аутор је одабрао према коријену грчке ријечи τέχνη (чије значење је умјетност; вјештина). У њему се најчешће припремају књиге и научни радови, a његовим кориштењем постижу се врхунски резултати. Међутим, његова употреба је прилично компликована. Из тог разлога је почетком осамдесетих Leslie Lamport развио програм LaTeX који представља једно његово проширење (чита се „Латех“ или „Латек“, а у Америци изговара „Лејтех“).

У LaTeX-у се може урадити све што може у TeX-у, али и више од тога и то на много лакши начин. Да би се користио LaTeX није неопходно да се познаје TeXLaTeX није тзв. WYSIWYG текст процесор; ријеч WYSIWYG је добијена од почетних слова ријечи „What You See Is What You Get“, у пријеводу „Оно што се види (на екрану) је оно што се добија (на штампачу)“. Дакле, текст који се куца у LaTeX-у није оног облика који ће бити у завршном документу, већ се до њега долази одређеном трансформацијом.

На сајту wordpress.com (као и на многим другим сајтовима, нпр. на форумима) користи се LaTeX за писање математичких израза и формула. Овдје можете погледати упутство за LaTeX: http://www.forkosh.com/mimetextutorial.html (тренутно је доступна само енглеска верзија). Нпр. формулу за налажење рјешења квадратне једначине по x, пишемо овако: x_{1,2}=\frac{-b\pm\sqrt{b^2-4ac}}{2a}. Да би ову формулу учинили видљивом овдје на блогу, пратимо сљедеће упутство: http://en.support.wordpress.com/latex/ . Дакле, писаћемо x_{1,2}=\frac{-b\pm\sqrt{b^2-4ac}}{2a} &s=2 унутар $Latex и $,  добићемо: x_{1,2}=\frac{-b\pm\sqrt{b^2-4ac}}{2a} (у случају да вам овако не успије, ставите формулу унутар витичастих заграда {}).

5 thoughts on “Упутство за коришћење LaTeX-а

  1. Не гријешите, wordpress.com има подршку за LaTeX (као и многи други сајтови нпр. форуми), зато можемо да га користимо. Имате овдје о HTML-у и LaTeX-у: http://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Formule . Постоји могућност да се LaTeX конвертује у HTML. Имате овдје на сајту http://www.codecogs.com/latex/eqneditor.php могућност да унесете LaTeX израз у одговарајуће поље а доле при дну странице добијете као излаз HTML код. Примјетио сам да када стрелицом миша пређем преко формуле, прикаже се код у LaTeX-у. Можете се увјерити на сљедећем примјеру: x_{1,2}=\frac{-b\pm\sqrt{b^2-4ac}}{2a}.

  2. Повратни пинг: LaTeX2WPSC – LaTeX у wordpress.com конвертор | м4т3м4т1к4

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s