17. Математичка олимпијада БиХ 2012.

17. Mатематичка олимпијада БиХ 2012. је одржана 19. и 20. маја 2012. на ПМФ-у у Сарајеву. Учествовало је 35 такмичара (Удруга математичара „Руђер Бошковић“ из Мостара – 7 такмичара; Друштво математичара Републике Српске – 13 такмичара; Удружење математичара БиХ – 15 такмичара).

Присутнима су се обратили и прогласили такмичење отвореним проф. др Зоран Милошевић (продекан за међународну сарадњу и осигурање квалитета) и мр Зенан Шабанац (у име такмичарске комисије).

Такмичари су радили задатке два дана, сваки дан по три задатка (I – 1I – 2I – 3II – 1II – 2II – 3). Вријеме за израду задатака било је у оба дана четири и по сата. Сваки задатак носио је 7 бодова.

Шест најуспјешнијих такмичара били су (сачињаваће екипу БиХ на 53. Међународној математичкој олимпијади која ће се одржати 4-16 јула 2012. године у Мар дел Плати у Аргентини):

  1. Харун Хиндија, Сарајево колеџ
  2. Ратко Дарда, Гимназија Приједор
  3. Хамза Мерзић, Прва бошњачка гимназија Сарајево
  4. Сеад Делалић, II гимназија Сарајево
  5. Марко Рајковић, Гимназија Невесиње
  6. Абдулах Јашаревић, Сарајево колеџ

Математичари из Републике Српске, Ратко Дарда и Марко Рајковић, освојили су златну и бронзану медаљу (друго и четврто мјесто).

Наш такмичар Зоран Шукурма (2. разред гимназије; С. Ш. “Никола Тесла”, Брод) је такође учествовао на 17. Математичкој олимпијади БиХ 2012.

Самим својим учешћем на 17. Математичкој олимпијади Зоран је постигао велики успјех представљајући нашу школу и наш град, као један од 13 најбољих младих математичара од 47000 средњошколаца у Републици Српској. Осим тога, Зоран се након освојеног првог мјеста на Републичком такмичењу из физике припрема за Државно такмичење из физике које ће се одржати 26. маја 2012. на ПМФ-у у Бањој Луци.

Након првог дана такмичења одржана је презентација студената у холу ПМФ-а, на којој су сви учесници 17. Математичке олимпијаде БиХ 2012. позвани у Словенију да студирају на Факултету за математику, природне науке и информационе технологије (UP FAMNIT). Свим примљеним кандидатима биће понуђена стипендија за студирање и обезбјеђен бесплатан смјештај.

ЧЕСТИТКЕ СВИМ ТАКМИЧАРИМА!!!

Advertisements

3 thoughts on “17. Математичка олимпијада БиХ 2012.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s