Virtual workshop – Python Basics and Data Analysis and Visualization

У претходној седмици, од 23. до 27. децембра, је одржана тродневна бесплатна Пајтон виртуeлна радионица о oсновама Пајтона, анализи и визуализацији података.

Догађај су организовале припаднице PyLadies Doboj из Добоја, које су дио међународне организације PyLadies која је усмјерена на укључивање што већег броја жена у ИТ свијет преко Пајтон програмског језика. Са тимом ентузијаста, PyLadies раде искључиво на несебичној и добровољној основи. Покрет је подржао и Guido van Rossum, творац програмског језика Python.

Догађај је спонзорисан од стране Python Software Foundation.

Радионица је одржана на платформи Zoom уз помоћ ментора Тијане Пауновић, Јелене Митровић и мене.

Први и други дан су учесници радионице уз помоћ Јелене (професорица информатике) и Тијане (професорица математике и информатике) учили основе Пајтон програмског језика те провјежбали научено кроз низ разних задатака које су рјешавали пишући Пајтон код у својим едиторима кода. Такође су добијали задатке за самосталан рад који су провјеравани у наредним данима (други и трећи дан радионице). Трећи дан су учесници радионице упознати са парадигмом литералног програмирања, историјатом настанка радних свески, затим су уз моју помоћ научили како се подешава радно окружење и користи Џупитер радна свеска. Такође су научили шта су то Пајтон модули, пакети и библиотеке и како се користе, као и многе друге ствари. Такође су могли да виде како се користе Пајтон алати за анализу и визуализацију података pandas, matplotlib и seaborn. Могли су по жељи да проучавају, мијењају и извршавају Пајтон код. Добили су смјернице за даљњи рад и учење, као и упутство за проналажење скупова података које могу да анализирају и визуализују.

Више информација о самом догађају можете пронаћи на сљедећим линковима:

https://www.facebook.com/pyladiesdobojbih

Постави коментар